Žensko Prijateljstvo

cvet

Kultura u kojoj živimo nekako uvek slavi, muške junake, viteze i njihovo prijateljsvo. Taj arhetip bratstva je jako prisutan u našem delu sveta. Nekako od njega potiče moć bratstva, koje donosi uspehe i koje je mesto proslave i moći.

Kroz istoriju smo videli, razne promene u polnim razlikama. Sve do Feminističkog pokreta, koji se vodimo idejom izjednačenja moći polova. Idalje postoje pokreti, koji se trude da stave fokus na razvoj onoga što je loše, i kako to možemo da ispravimo, kao i toga šta je prihvatljivo ponašanje. Dosta vremena je prošlo do toga da žena u državnom smislu ima jednak status. Iako je to još vruća tema u korporacijama, pogotovo u sektoru zarada, idalje postoji velika rupa između filozofije i realnosti kada prićamo o svakodnevnom životu.

Sa druge strane tema o kojoj se manje priča je odnos žena prema ženama. Nekako se uvek provlačio taj stereotip da žene ne mogu da imaju tako duboka prijateljstva kao muškarci. Tako da smo na neki način odgajani u tom svetlu, da ne samo da se borimo sa muškarcima, nego i sa drugim ženama, za svoje vrednosti. Što i jeste legitimno, ali sa druge strane nije cilj.

Baš zato je jako bitna promena svesti o tome da žene mogu da budu prijatelji, da nisu samo mitska bića poput boginja, ili oštrih osoba koja se zalažu za svoja prava, nego da su jednako bitne i važne. Takođe i da postoji prelepa raznovrsnost, u tome šta vole, kako izgledaju, koju kulturu življenja imaju… ali da su jednako vredne.

Takođe bitan deo kulture je da je vrednost stvaljenja, na to koliko je ženama vrednovanje od strane muškaraca bitnije od onoga koje dobiju od žena. Tačnije, koliko je pohvala koja dolazi sa muške strane ima veću potporu nego ona koja dolazi sa ženske strane.

Dakle to je isto deo stereotipa u kome je muško mišljenje bolje. Ovaj arhetip nije slučajan, dakle nastao je prosto jer su kroz vreme muškarci imali priliku da svoja iskustva mnogo više čeliče. Oni su bili ti koji su išli u ratove i osvajanja, žene su bile te koje su čekale, i upijale njihove priče. Bitno je da ne generalizujemo, ali zaista se radi o većini slučajeva, ne nuzno svim.

Kroz ta svoja iskustva muškarci su imali priliku da skuplaju znanja, da rastu i ravijaju se, svojim tempom, a to iskustvo je bilo zlata vredno, jer se od njega u suštini pravi znanje. Koje zapravo potpora za donošenje odluka, koje su preciznije. Prosto samo zato što su proverene u praksi, i jasnije se zna koje posledice donose.

Samim tim, bitno je da shvatimo kako da napravimo promenu u tome kolika je vrednost mišljenja i procene jedne žene. Ne zato što za to postoji neki genetski razlog, nego samo zato što je bitno da se počne promena u kulturi, i samim tim, da svi i sve ima jednaku vrednost, i da na nama lično bude da procenimo, a ne da nas stereotip automatski ubaci u određenu kutiju.

Još bitnije, postavlja se pitanje kako da spustimo to u realno ponašanje?

Neka prvi korak bude taj da prepoznamo koliko je do nas, kakav odnos imamo sa ženama i devojkama oko sebe. Da li zaista cenimo njihovo mišljenje, bez obzira koliku ljudav imamo prema njima? Da li smartamo da su manje vredne? Da su lošiji vozači, da su mnogo bolje u kući nego na poslu….sve te male stvari, koje viđamo svakodnevno.

Hajde da počnemo od sebe i toga šta mi vidimo oko sebe. Kako mi reagujemo na to. Zatim, hajde da razmislimo o tim stereotipima, i o tome koliko zaista oni imaju udela u svakom danu. Da li i same žene i devojke sebe postavljaju u tu situaciju…Na primer, znaš ja sam žensko možeš ti kao muškarac da uradiš to za mene… Da to jeste bitno, bitan je svaki dan i svaki naš stav. Naravno da postoji prirodna podela poslova, i vrlina, to je sasvim normalno i u redu. Ali postoji i ta naučena bespomoćnost, koja nekada sasvim slučaj sklizne u razmaženost, koja može da bude dobra, kada za nju postoji granica, i kada imamo prostor za razvoj. Ali može da bude kontra produktivna, kada postane deo zavisnosti, koja isto može da bude zdrava, uvek je dobro imati zdrav oslonac. Ali zdrav je samo ako i bez njega funkcionišemo, a nije onda kada bez njega nemamo mogućnost funkcionjisanja.

Zato polako, kultura je građena vekovima i decenijama, lični odnosi takođe, zato nam je i potrebno vreme da ih promenimo. Dajte sebi šansu da primetite te nove uvide, neka to bude početak.

Ljubav, partnerstvo i podrška su najveća moć, i zato je bitno da je zdravo.

Počni danas, da se igraš, menjaš perspektivu i gledaš svet novim očima, kroz nove uvide.

 

 

Leave your comment