Zabavite se sa decom

samo brinem

Budite Superheroji

Možda je najzabavnija vežba za decu da izaberete superheroja ili heroinu koju oni vole. Predstavite im kako taj heroj/heroina ima specijalnu moć, a to je, na primer, da čuje i najtiše zvuke. Kada obraćamo pažnju na tihe zvuke, mi zanemarujemo svoje misli, ne osuđujemo ih i samo obraćamo pažnju na ono što jeste. Tu smo, kao i dete, sada i ovde, i to je jedino što postoji. Zauzmite sa detetom udobnu poziciju i dajte mu neki izvor zvuka, na primer, zvonce. Neka dete zamisli da je taj superheroj. Ukažite mu da aktivira svoju supermoć. Pre toga neka osvesti šta čuje bez zvonceta: gužvu, buku… Zatim mu ukažite da se fokusira na samo jedan zvuk, zvuk zvonceta. Možete mu dati i da pomiriše cvet i da obrati pažnju samo na taj miris. Takođe, možete mu dati i jednu voćku. Pitajte ga kakvog je to voće ukusa, teksture, mirisa… Kako vi najbolje poznajete svoje dete, izaberite sami koji kanal bi za njega bio najpogodniji da nauči da se fokusura.

Kako bude napredovalo, možete proširivati supermoći.

dakle, sledeći korak je da kroz supermoć oseti kako se oseća u svom telu. Neka prvo osvesti ruke, noge, stopala, šake… ako stane u pozu svog superheroja, moći će da oseti ono što mu je bitno kod njega. Tako ćete iste kvalitete osvestiti, što će vama dati nove ukaze o detetu, a ono će moći da shvati da je i samo superheroj. Vi mu budite oslonac i vodič. dakle, nežnim i stabilnim glasom mu ukazujte na supermoć koju ima. Tako, ne samo što će razviti njegovu svesnost, nego će se i poboljšati vaš odnos.

Ne zaboravite da su ove vežbe tu da vas i vaše dete zabave i učine kvalitetnijim vaše zajednički provedeno vreme. Bitno je razvijati ovu naviku što ranije, dok su deca mala, da bi se, s vremenom, ona samo poboljšavala. To će detetu doneti veće samopouzdanje i srećniji život. dakle, mindfulness nam daje šansu da budemo najbolji mogući roditelj: prisutni, nežni, saosećajni i zahvalni za svaki momenat. Usput ćemo naučiti da budemo takvi i prema sebi. Rastimo zajedno s decom!