Vrednosti

values

Akcije koje su bazirane na našim vrednostima predstavljuju progres koji pravimo u pravcu ciljeva koji su nam zaista bitni, samorazvoja i prave svrhe našeg života. Tako, na primer, ako nam je bitna empatija, mi ćemo svoje dane rangirati po tome koliko smo u toj nedelji uspeli da saosećamo sa drugima. Biće dana kada zbog obaveza ne budemo uspeli da stignemo da primenimo tu svoju karateristiku i tada ćemo se osećati manje vrednima. Prosto zbog toga što naša vrednost saosećanja nije ispunjena.

Vrednosti imaju značenje koje je lično. Svaka vrednsost je definisana jasno našim pređašnjim iskustvima. One nisu pravila po kojima moramo da živimo ali imaju jako bitnu ulogu kada mi pravimo pitanje toga što nam je bitno. Jer na osnovu njih pravimo odluke. One se menjaju kroz vreme i kroz naša iskustva. Ali ono što je bitno naglasiti jeste da postoje tri osnovne vrednosti koje smo naučili u detinjstvu. One upravljaju našim životom, jer određuju naše ideje, ciljeve, kao i pravac kretanja.

Kada osećamo da nismo u kontaktu sa svojom najdubljom istinom i onim što je najintimniji deo nas. Često lako skliznemo u socijalne norme i generalne vrednosti. Tako da zaboravimo ono što je nama bitno, ili se pak ponašamo tako da zadovoljimo osobe koje volimo i njihove potrebe. Jer je u ljudskoj prirodi da prati vrednosti, tako da ako to nisu naše, instinktivno biramo da pratimo ono u šta imamo poverenja, što u suštini nije naše. Da li ti to zvuči poznato?

To se dešava kada izgubimo sposobnost da stvorimo iskrene uvide. Naša svesnost je na niskom nivou. Tako da bez Mindfulness, živimo na autopilotu, i lako upadamo,u uslovljene radnje, mehaničke načine ponašanja i mišljenja. Mnogo od kojih nismo svesno izabrali, one koje smo nasledili od naše kulture, ili od načina na koji smo odgajani. Ta odvojenost od naših vrednosti čini da se osećamo iščašeno i nezadovoljni sobom.

Kako odrediti vrednosti

Mindfulness nam daje mogućnost da shvatimo koje su naše vrednosti, ali i da reagujemo na njih. Kada smo svesni svojih vrednosti, mi onda lako biramo ponašanja koja nam donose zadovoljstvo i daju nam punoću života. I tada nam one služe kao kompas koji upravlja svesno našim ponašanjem.

Samosvesnost

Sposobnost da smo u kontaktu sa sobom i da postavljamo pravo pitanje.

Šta je to što je meni bitno?

• Koja su moja očekivanja?
• Koje su moje brige?
• Koje su moje potrebe?
• Kako se osećam?
• Ovo će nam pomoći da procenimo na šta smo fokusirani.
• Šta je to što okupira našu pažnju?

Mentalni filteri

Oni su predstavljeni kao destruktivne misli, ili modusi misli, koje okupiraju naš um. Najčešći primer je Ja ovo ne mogu da uradim. Samo kada smo ih svesni, imamo šansu i da ih promenimo.

Naše namere

Moramo da sagledamo naše namere i ono što je najbitnije za nas. Da li će to biti razgovor sa nekim, sastanak na poslu ili nešto drugo što nam daje istinsku vrednost. Možemo čak i da biramo šta je to što želimo da iskusimo. Ovo će nam biti od velike koristi u situacijama koje nam predstavljaju izazov., kao i u delovima života u kojima želimo da ostvarimo posebne rezultate. Baš pomoću svesnosti o ono onome što imamo sada, lakše ćemo postići ciljeve koji su nam bitni.

1. Prvi korak je da identifikujemo svoje vrednosti. Uzmi papir i olovku.

• Da li možeš da se setiš trenutka kada si se osetio totalno prihvaćeno?
• Da si slobodan da budeš ono što jesi?
• Kada si si imao osećaj potpune sreće, da si na pravom mestu u pravo vreme?

Daj sebi malo vremena i razmisli na tu temu. Napiši par redova kada je to bilo i kakav je tačno bio osećaj.

2. Kada imaš zapisane situacije i emocije vezane za njih, razmisli koje vrednosti si ispunjavao i kako su one predstavljene u tim situacijama.

• Šta je ono što ti je bilo važno?
• Šta je to što je izdvojila taj momenat?

3. Od pet vrednosti koje izabereš kao važne, suzi na tri koje su ti najvažnije.

4. Napiši par redova o te tri vrednosti koje si izdvojio. Različite reči imaju različito značenje raznim ljudima. Napiši šta za tebe znači na primer davanje podrške. Definiši svaku od tih vrednosti šta ona znači baš za tebe.

5. Sada kada imaš te vrednosti ispred sebe. Oceni ih na skali od 1 do 5 koliko ti je nedeljno bitno da se ta vrednost ispolji na dnevnom nivou.

Kada kroz vežbanje svesne pažnje postajemo svesniji svojih misli i načina ponašanja, tek onda možemo da obratimo pažnju na bitne stvari. Stvari koje se nalaze u pozadini misli, na naše namere. Možemo čak i mnogo lakše da se fokusiramo na dobre stvari i na naš rast i razvoj. Tako i lakše biramo šta je ono čemu želimo da posvetimo više pažnje. Da li želim da se fokusiram na sebe, druge ili na situaciju pred kojom se nalazim.

Leave your comment