Tudnoća

john-looy-X3DZ1c7MPa4-unsplash

Tudnoća je stvar porodice i zajednice. Donošenje na svet novog čoveka čini promene u celoj našoj zajednici, među svima koji su deo našeg šireg i manjeg kruga. To je kao da se osećamo da nam se table na ploči šaha menjaju, da se poziceje igrača pomeraju tako da svaki sledeći korak bude tačnije određen.

Ne samo da dolazi do promene u telu trudnice. Sve se tu menja i njen oblik tela, stanje hormona, svaki detalj je drugačiji svakog dana. Ali, nije li to istina i za sve druge stvari i situacoje. Kada pogledamo nama se organizam izbova obnavlja svakog dana i sa svakim trenutkom. Ćelije rade, i menjaju svoju hemiju. Člaovi porodice dolaze i odlaze, kao prijatelji i saradnici. Samo je sada zaista očigledno da će tu tu u tom životu doći do promene koja je korienita.
Sasvim je prirodno da se tada osećamo napeto, sa strahom od toga šta nam donosi, ta promena, ali kao i svaki put kada nešto novo pokuca na naša vrata mi prosto ne možemo da pretostavimo šta je to što će biti rezultat. Zato je bitno da ojačamo poverenje u sebe, u život, i u dobre ishode.

Takođe je važno da ostanemo svesni kroz ceo proces, da primećujemo sve to što se dešava oko nas, da pratimo tu promenu i sebe zajedno sa njom. Kako mi to reagujemo, kako reguju ljudi oko nas. Šta je to što je moja odgvornost, a šta je to što je tvoja odgovornost, kako mogu da poravim situciju?

Još bitnije od svega jeste da razumemo koliko je u mojoj moći i šta ja to mogu da uradim da se osećam dobro sa promenama koje mi dolaze? Zaista na kraju dana i jeste bitno da shavtimo da je u redu da tražimo pomoć onda kada nam deluje kao da nam se sve oko nas menja, da ne možemo da postignemo sve sami, da nam fali resursa ili znanja. Uvek će postojati neko u našoj sredini ko može da nam da pozajmi ili podeli sa nama ono što nam fali. Tada je bitno da znamo da imamo pravo da se osećamo slabo. Snaga leži u tome da prihavtimo to kao deo procesa. Da je u redu da i mi nekada budmeo bez pomoćni da se osečamo umorno, i ne snađeno.

Tada ne samo da možemo da se stavimo pitanje toga koliko je u nama potencijala da nešto promenimo, ali još više koliko nam fali znanja. Tako da je tada odličan trenutak da se raspitamo u svojoj sredini za savete. Baš zato što je prvi korak u tome, da pokušamo da stvorimo svoje iskstvo, jeste u tome kreiramo znanje koje imamo dostupno u svojoj sredini.

Trudnoća je stvar porodice jer sva iskustva već tu postoje. A ujedno je i ona ta koja utiče najviše na poredak i način funkcionisanja iste. Kada je neko u porodici trudan tad se zna da će automatski doći do promene strikture u svakom smislu. Dakle svaki član porodice menja ulogu i svoju poziciju. Na primer mama postaje baka, a ćerka mama. Samim tim bitno je ostati svestan i ovog dela procesa. Svako tu menja svoju poziciju kao i dinamiku moći koja je do tada važila. Samim tim je i normalno da se sve osećaju ne udobno u početku ne samo zato što ne znaju kako će ta promena uticati na njih, nego i zato što nisu sigurni u to kako će to ostaviti traga na sve zajedno. Zato je podrška i razgovor ključa. Bitno je da znamo da to nije lična stvar nego je povezana sa zajednicom, koja sada dobija novog člana.

Kao i sa članovima koji odlaze iz porodice tako je i sa članovima koji dolaze. Svako tada gleda da zauzme svoje mesto, i da razume kako treba da se ponaša i postavi. Trudnoća je odličan period koji možemo da iskoristimo da razumemo kako je najbolje da se postavimo baš sada, da bi kasnije mogli da što lakše spustimo u nove uloge. Naravno da ništa ne može da zameni pravo iskustvo i da će do sledećih promena doći kada dođe novi član porodice ali je bitno da imamo na umu da i to vreme pre jako dragoceno.

Kada se beba rodi tada ćemo misliti kako i šta sledeće. Trudnoća je tu da nam da podsetnik na moć promene na to koliko je to novo biće moćno i samo po sebi zalužuje ravnopravno mesto. A i to kako je svaka uloga u porodici bitna i i ma svoj značaj za celu sredinu. Svi u tom sistemu imaju jednako pravo, i jednak uticaj na sistem, kao i moć da ga promene. Zato je prisustvo, ljubav ono što svara sigurnost i dobar prostor za rast i razvoj svakog člana. Znaju ći da svi imaju jednako pravo i moć u tom lancu, najbolje je prepustiti se promena posmatrati ih, učestvovati i uživati u tako jedinstvenom životnom iskustvu.

Leave your comment