Toksična pozitivnost

olli-kilpi-LktIoibe698-unsplash

Ovaj termin se odnosi, na preterano obraćanje, na pozitivnu stranu, da nas podstiče tako da mislimo samo pozitivno. Kao i većina reklama i predloga o tome da sve treba da bude dobra strana, da samo ona postoji. Senka koja je deo nas je takođe bitan faktor. Ona mora da bude osvetljna i pristuna.

Baš zato na primer u situacijama, u kojim imamo osećaj, da nešto nije u redu, da nam nešto smeta, a mi se na to napravimo kao da je sve dobro. Dovodi do toga da ignorišemo svoju negativnu stranu. Kada je ta tamna strana potisnuta, mi gubimo kontakt sa njom. I sa onim što je deo nje. U tome leži i ta toksičnost. Tada ne samo da potiskujemo emocije mi takođe poričemo pravu prirodu naših emocije. Istina je da svako od nas poseduje emocije poput, besa, tuge, pohlepe. Svaki put kada smo u situaciji da ih primetimo, a ne reagujemo na njih ili ih ignorišemo to može da bude kontra produktivno.

Takođe nekada može da se desi da zbog svojih emocija osećamo krivicu, da nismo dovoljno dobri, da ne zaslužujemo da iskažemo svoj stav. Tako na primer imamo situacije u kojima, kažemo ne. A mi kažemo da. Tada postoji kognitivna disonanca, koja je između onoga šta osećamo i mislimo. Jedan dobar test za to da proverimo da li osećamo stid oko neke situacije je da
Ako bi ljudi oko mne znali……….., šta bi misli.
Ako možeš da popuniš ovu liniju, sigurno postoji nešto čega se puno stidiš.

Par znakova potiskivanja emocija su

1. Sakrivamo emocije.
2. Gledamo na situaciju kao da će samo proći da mi nemamo, ništa sa tim.
3. Osećamo krivicu zbog svojih emocija.
4. Minimizaramo svoje emocije.
5. Saveti poput može biti gore….

Zato je autentičnost pravi ključ, onoga što treba da budemo zapravo. Ne postoji emocija ili situacija koja je toliko loša, da je ne moguće da bude prihvaćena. Svaki deo nas treba da ima svoje mesto, i bude prepoznat. Jer je jednako bitan.
Da bi takođe prihvatili svoju perspektivu ma kakva ona bila prvo je potrebno da razumemo odakle dolaze te misli, koje smo navikli da potiskujemo

Pauziraj, pusti emocije da te obuzmu, kreni.
Dopusti sebi da osetiš šta god je ispred tebe.

Budi ti, ti.

Leave your comment