Tao

art1

Tao znači “put”, iako se paradoksalno odnosi i na način i na cilj. Taoizam je pravac koji nam omogućava prepoznavanje Izvora sveg Postojanja i učenje umjetnosti življenja u odvijanju Izvora u Biće. Tako je to i sastav iscjeljenja i duhovnog buđenja. Vrlo je usko usklađen s prirodom, jer se ciklusi i elementi prirode koriste za dobivanje mape stvarnosti. Priroda se može promatrati kao savršena manifestacija Izvora kojem možemo težiti. Konkretno možemo učiti iz protoka energije. Najmoćnija energija u prirodi je seksualna energija, kreativna životna snaga koja stoji iza reprodukcije, rasta i evolucije. Tao seksualne umetnosti uče nas da se povežemo s tom energijom, iskoristimo je, transformiramo, cirkuliramo, skladištimo, delimo i na kraju otvorimo sa Zemlje na Nebo kako bismo omogućili da energija slobodno teče kroz cielo naše biće.

Tantra znači “tkati” i put je objedinjavanja aspekata života koji se čine odvojenima. Na kraju se razume da je priroda Krajnje stvarnosti Jednota, ali pojava odvojenosti može nam nanieti patnju u mnogim područjima života. U Tantri istražujemo mnoge dualizme, poput ljubavi i pola ili muškog i ženskog pola, i koristimo metode i meditacije da bismo to dvoje spojili. Ovo ima mnogo praktičnih primjena, a odnosi su glavno područje u kojem možemo primieniti tantričke metode. Krajnji cilj u Tantri je postići prosvetljenje “otvorenih očiju”. To znači da duhovna spoznaja nije ograničena na meditaciju ili samostane, već se to može postići dok se živi svakodnevnim životom. Tako se Tantra ponekad opisuje kao duhovni put ukućana. Najpoznatija je po tome što taj put uključuje seksualnost, a duh se pronalazi u prihvaćanju seksualnosti, a ne u potiskivanju seksualnosti.

Tao i Tantra dva su različita puta i može se pronaći razlika. Međutim, više je sličnosti nego razlika i obično se smatra da potku iz istog izvora. Tantra se više kretala kroz Indiju i Tibet, dok je Tao uglavnom bio pronađen u Kini.

U Tao Tantričkoj umetnosti tkamo umetnosti iz oba ova polja. Istražujemo različite karte poput Pet elemenata Tao-a i čakre Tantre i prakse koje nam omogućuju da ih doživimo. Oba puta obogaćuju nečiji život na svim razinama, od seksa do duhovnosti …. od iscjeljenja do buđenja.

Vežbe Tao Tantre

Postoji mnogo različitih praksi koje se mogu koristiti u Tao Tantri. Ti su putovi iskustveni, pa su teorija praćena praksama i iskustvima. U Tao Tantri naša glavna briga je energija životne snage (chi / prana), a posebno seksualno-kreativna energija (jing chi / ojas). Ako uspemo naučiti sačuvati seksualno-kreativnu energiju, a zatim je podići kroz telo (sublimacija), tada se mogu postići viša stanja svijesti. Kako se to događa, telo prolazi kroz postupak čišćenja poznat kao pročišćavanje. Također se usredotočujemo na spuštanje božanskih frekvencija u tijelo, omogućavajući utelovljenje duha i aktivirajući kreativni put. Muzika, ples, poezija i izražavanje kanali su ovog “božanskog preuzimanja” energije.

Razlog za upotrebu rituala je stvaranje atmosfere koja se razlikuje od svakodnevne stvarnosti, kako bismo mogli produbiti svoje iskustvo.

Leave your comment