Socijalna Napetost

toa-heftiba-6bKpHAun4d8-unsplash

Kao što na engleskom reč reson, označava rezonovanje situacije iz drugog ugla. Obično je okarakterisana napetošću u socijalnom okruženju. Za našu promenu fokusa i percepcija odgovoran je Rekularni sistem.

Rekularni sistem je deo mozga koji se nalazi malo iznad spinalnog dela. Njegova glavna uloga je da cuva i povezuje informacije između dela u mozgu koji je stimulisan senzacijama, i svesnog uma.

Jedan od čestih poremećaja sa kojima ovaj deo mozga ima najveći kontakt je Socijalna napetost. To su ljudi koji imaju problem da budu u okolini sa više ljudi. Imaju misli o tome kako ih drugi vide. Zapravo tu postoji začarani krug, onaj u kome se prvo osećaju ne podobno, a zatim gledaju sredinu i čekaju feedback sredine, koji zbog njihovih rekacija nekada ne bude baš zadovoljavajući, samim tim ih održava u tom ne prijatnom krugu.

Ono što je često jedna od prepreka u razumevanju ovog poremećaja jeste da kada je nervni sistem pod velikim stanjem budnosti, i ne osećaju se bezbedno. Onda se desi da i male stvari koje se desavaju oko nas dobiju na veliko značaju. Tako da percepcija postaje promenjena. Ono što zapravo jeste core ove situacije, je uverenje koje imaju o sebi.

Ono je obično povezano sa tim da je osoba manje vredna, da nije dovoljno dobra, da može da bude bolja, i da postoje velike sanse da napravi grasku. Tada je i misaoni proces u našem mozgu, zapravo zaglavljen na neke stare obrazce na koje smo skroz zaboravili, a koji su ne sumljivo, ostavili traga na psihu.

Evo par načina da sami pomognemo sebi

1. Joga, opušta telo, i um, daje više mira, našem fizičkom stanju.
2. Meditacija, stalna praksa vežbanja disanja, nas podseća kako možemo sa par uzdisaja i izdisaja, da se vratimo u ravnotežu.
3. Psihoterapija, tu sam da ti pomogneš da nađeš te stare situacije i da se otkočiš.

Leave your comment