Smanjenje Bola u Telu

pain

Hronični bol je jedan od najteže izlečivih mentalnih problema, u modernoj psihologiji, baš zato što je uporno tu, i zato što se javlja bez najave i bez mogucnosti da predvidimo kog će intenziteta biti.

Često se događa da provedemo dosta vremena, tako što predviđamo kada će ponovo doći do bola, kojeg intenziteta će biti… Dakle ne samo da osećamo taj bol, u određenom periodu dana, nego ga stalno iznova i iznova preživljavamo.

Pored toga što u toku dana imamo određeni period kada smo bolu izloženi, imamo i napetost vezanu za to kada će opet doći. Svako ko ima iskustvo sa hroničnim bolom, zna da prepozna prve simptome, dakle početak bola. Upravo su to situacije u kojima možemo najbolje da reagujemo.

Jedna od meditacija koje su jako koristne je ona koja nas uči tehnici da pristupimo bolu sa dobrodošlicom. Tako da možemo celim svojim iskustvom i svim svojim čulima da mu pristupimo. Imajući umesto otpora, otvorenost, i saosećanje prema samima sebi, kao i prema bolu.

To je prvi korak, pomoću kog ćemo srušiti barijeru, i spustiti nivo otpora. Kroz redovno vežbanje ove veštine, uspećemo da smanjimo napetost vezanu za očekivanja patnje i bola. Dakle telo će nam biti opuštenije i samim tim ćemo imati ređe momente u kojima osećamo hroničan bol.