Skeniranje Tela

mala

Skeniranje tela, dovodi nas u balans, i usidrava u telo. Ovaj tip meditacije je naučno dokazano delotvoran. Možete poslusati vođenu meditaciju ovde.

Lezite na leđa i nađite udobnu poziciju. Počnite od stopala. Osvestite prvo samo svoja stopala, zatim potkolenice, kolena… i tako sve do temena vaše glave. Ako svaki mišić, pre nego što ga osvestite, stegnete i opustite, to vam može pomoći da se fokusirate.

Korak 1: Lezite na leđa, tako da su vam dlanovi okrenu ti nagore, a noge blago raširene. Isto to možete raditi i ako udobno sedite na stolici.

Korak 2: Zadatak je da se pažnja fokusira na telo i nađe najudobnija pozicija.

Korak 3: Pažnju obratiti na način disanja, kakav je ritam izdisanja i udisanja. Ne treba menjati način disanja, samo ga treba biti svestan.

Korak 4: Obratite pažnju na svoje telo i na to kako se osećate. Osetite dodir odeće na koži, kolika je temperatura tela, pogledajte kakve su konture podloge na kojoj se nalazite, kakva je okolina.

Korak 5: Obratite pažnju na deo tela u kome osećate golicanje, ili nelagodu, teskobu. Takođe obratite pažnju na delove tela u kojima ne osećate ništa ili koji su preosetljivi.

Skeniranje vršite sledećim redosledom:

1. prsti obe noge

2. ostatak stopala, članci, zglobovi…

3. potkolenice

4. kolena

5. butine

6. krsta, karlica

7. abdomen

8. grudni koš

9. leđa

10. ramena

11. vrat

12. ruke, prsti na rukama

13. lice (oči, nos, usta, obrazi…)

Polako vratite fokus na sadašnji trenutak i sedite u udobnu poziciju. Otvorite oči i osvestite kako se osećate.

Udahnite… Izdahnite..