Senka

shadow

Senka je jedna od glavnih postavki Karla Junga. Njegova filozofija i pristup psihologiju su doneli veliku širinu do tada samo Frojdovskoj školi koja je zastupala samo jednolični pristup razmatranju ličnosti, koja je formirana u detinjstvu i koja se jako teško menja. Sa druge strane njegov naslednik Jung, je otvorio prozor promeni.

Pored mnogih dostignuća jedno od najmoćnijih bilo je da svako od nas ima senku. Ta senka predstavlja sva naša negativna uverenja o nama samima, o našoj prošlosti i o svemu što smo do sad prošli. U njoj je takođe sve nesvesno što posedujemo. Sve teskobe koje smo namerno ili slučano zaboravili. Sve ono čega se stidimo i za šta bi voleli da se nikada nije desilo.

Neupitno svi ti delovi senke uvek postoje sa nama i u nama. Oni nas prate, i tu su u svakoj novoj situaciji i svakog novog dana. Samim tim što ne obraćamo pažnju na njih i pravimo se da ih ne vidimo, ne znaci da ne postoje.

Jako je, dakle bitno da prvo priznamo sebi da su ti delovi senke uvek tu, da će uvek biti tu, i da mi možemo samo da razmatramo kako da se suočimo sa njima, prihvatimo i ih i nastavimo, dalje sa njima, ali na jedan zdrav način.

Mindfulness, svesna pažnja, predpostavlja jedan od načina da prepoznamo svoju senku

Napravi listu od 5 pozitivnih stavki, stvari za koje smatraš da dobro radiš i da si dobar u njima.

Za svaku od tih 5 stavki napiši njenu suprotnost.

Zamisli osobu koja poseduje tih 5 stavki, to je tvoja senka.

Kada prvo prihvatimo svoju senku mi imamo šansu da shvatimo koliki ona udeo ima u svakom momentu našeg života. Tada ćemo videti koliko naš bes, nesigurnost i strah utiču na naše odluke. To je samo početak. Kroz vreme ćemo shvatiti, da možemo da pravimo mnogo bolje izbore ako je ta senka pod nekom vrstom kontrole. Ako uspemo da u svakodnevnim situacijama, vidimo koliko se lako upletemo u neke poteze samo zbog strahova. Takođe primetićemo senke ljudi oko nas i kako se kroz njihove reakcije provlači njihova senka. Dakle ne izbežno je da ona ima uticaj na sve nas, na ličnom i društvenom životu.

Tako će nam postati lakše da ne sudimo ljudima oko nas, a što je najvažnije da ne sudimo sebi, za svaki pogrešan korak ili postupak. Svakako da ne smemo da zaboravimo na odgovornost. Odgovornost je tu da nas podseti kako neke greške koje smo napravili mogu da nas koštaju puno. Ništa manje i ništa više od toga.

Zato počni svoje putovanje samnom, hajde da rasvetlimo tvoju senku.

Svaki korak je lak i bitan, sve je igra.

 

Jung, C.J. (1959) Good and evil in analytical philosophy.

Jung, C.J. (1938). Psychology and religion. Binghamton, NY: The Vail-Ballou Press, Inc.

Siegel, R.D. (2010). The mindfulness solution: everyday practices for everyday problems. New York, NY: The Guilford Press.

Leave your comment