RAIN Model

rain

RAIN model dolazi, kao jedan vid krune, Mindfulness psihoterapije. On predstavlja model po kome funkcioniše ovaj vid psihoterapije. Takođe predstavlja jedan od načina kako da procesuiramo teške emocije. Ja ga lično korisim dosta.

RAIN (Kiša) predstavlja akronim za

R Prepoznavanje šta se dešava

A Otpuštanje kontrole i prepuštanje percepciji situacije kakva jeste

I Ispitivanje unutrašnjeg stanja

N Ne identifikovanje sa emocijom i situacijom

Evo kako možeš da koristiš ovaj model u teškim trenutcima

R Prepoznavanje.

Ostavi sebi prostora i vremena da možeš da se posvetiš vežbi bez žurbe. Nađi udobno mesto. Kada našeš udobno mesto i poziciju, opusti se i možeš da meditiraš tako što ćeš da stavih ruku na stomak i da udahneš par puta i izdahneš na nos. Prati kako se ruka pomera kada dišeš kako ti se pluća šire i skupljaju. Kad osetiš da ti telo nije više napeto, stavi svoju pažnju na emocije i misili, koje u tom trenutku osećaš.

A Prepuštanje.

Budi otvorena za sve ono što dolazi bilo da su to neke negativne misli, strahovi, bes ili možda osuda toga što osećaš. Neka te misli preplave, dozvoli da uzmu kontrolu nad tvojim misaonim procesom. Oseti šta god da se baš tada dešava u punoj snazi. Jedino što trebaš da uradiš jeste da prepoznaš te emocije, i da im daš naziv i ime. Da li je to bes ili stres, bitno je da ih prepoznaš. Isto kao što prepoznaš starog prijatelja, kome se samo sećaš imena i emocije koju ste delili, jako je bitno da tada ne dozvoliš da strast preuzme kormilo, neka to bude mirno posmatra nje, kao neke predstave. Dopusti da svi tvoji mentalni zidovi spadnu i da osetiš situaciju bez straha šta će biti posle.

Ovo je jako bitno jer jedino kada pustimo mi može da izbegnemo da se upletemo duboko u emocije. Često se baš zbog toga što su naše emocije povezane sa mislima da dođemo u stanje napetosti jer očekujemo da će se situacija dodatno zakmplikovati, stvorimo sva moguća scenarija u našoj glavi, sva ta strašna scenarija. Koja se uglavnom ne dese, ali mi impulsivno počinjemo da kreiramo razne opcije. Zato je sada bitno da taj impuls primetimo. Shvatimo da je on tu i da ga pustimo da prođe. Tako što pustimo, takođe damo šansu da shvatimo da postoje i sva ona druga dobra scenarija koja automatski preskačemo, jer smo previše zabrinuti, i svi naši resursi su time zaokupirani. Tada ćeš primetiti kako postaješ mekši, kako se nisi tako stroga prema sebi.

I Ispitivanje

Sada kada si prepoznala i dozvolila da te obuzmu emocije, možeš polako da ih preispituješ, poput nekako detektiva. Možeš da zauzmeš pogled trećeg lica nekog ko nije upleten u situacije u kojima si ti. Kako bi te misli i emocije izlegale nekom tvom dobrom prijatelju nekom ko te ne izmerno voli i u koga imaš poverenja.

N Ne Identifikovanje

Razmisli zašto se tako osećaš, odakle dolaze te emocije, koje je bilo prvo iskustvo u kom si se tako osetila, da li je ovo situacija koja se ponavlja? Dozvoli da te ta pitanja zainteresuju, i neka te odvedu i na mesta na kojima nisi bila, i koja ti deluju kao da nemaju logike. Interesovanje za emocije može u isto vreme da razvodnji emocije i da ih pojača isto kao i kada slikamo. U zavisnosti od toga koliko mi jako pritisnemo četkicu i koliko pažnje posvetimo potezu toliki trag će i ostaviti na nama i našem platnu. To nam daje taj osećaj mira u toj oluji, jer sve je igra talasa. Jer koliko god da je naboj emocija jak i strastven uvek postoji onaj mali deo našeg emotivnog platna koji je miran i koji nije u oluji.

Bilo bi mi drago da čujem šta mislite.

Kako vam se sviđa ova tehnika i koje su naveće prepreke na koje nailazite.

Iz mog iskustva svako može da savlada ovu moćnu teniku da joj se prepusti. Pokazala se odlična kao saborac u izazovnim situacijama poput depresije i anksioznosti.

Uvek postoji rešenje i mirna luka, samo je bitno da lagano pomoću navigacije nađete put.

 

Leave your comment