Rad od kuće

home

U normalnim poslovnim uslovima, 2003. godine urađena je studija na Loughborough Univerzitetu, koja je pokazala da prosečna osoba proveri svoje mejlove na svakih pet minuta, što znači da im treba 64 sekunde da se vrate na zadatak koji je bio ispred njih. To je samo jedna od distrakcija koje nam se dešavaju tokom posla.

Možda najveći problem sa kojim se suočavamo jeste ta mešavina privatnog i poslovnog života. Prosto namena svog prostora i prostorne granice su jedan od najčešćih problema sa kojima se moji klijenti suočavaju. Dete može da nam ušeta u sobu u toku sastanka ili partner koji traži pažnju. Pošto već godinama radim od kuće otkrila sam par stvari koje mi pomažu.

Nove situacije zahtevaju od nas nove veštine. Zato evo par predloga da ono što smo do sad radili, nastavimo u novom ruhu.

Par koraka kako da rad od kuće napravimo što efikasnijim:

1.Papir, olovka, i isplaniraj svoj dan.
2.Smisli u kom delu stana ćeš da radiš, neka to bude tako uvek.
3.Održavaj rutinu, kao da ideš na posao, spremi se (sada je to mnogo opuštenije jer ne moraš da juriš prevoz i gužvu u saobraćaju)
4.Odredi par dana u nedelji kada ćeš da vežbaš. Ako je to obično tri puta nedeljno, neka tako i ostane.
5.Proveri kako su ti kolege, jako je bitno da taj timski duh ostane aktivan i u toku rada od kuće.
6.Izađi iz te pidžame.

Mindfulness je zato od velike pomoći, jer nam pomaže da prvo primetimo da nam je pažnja odlutala, a zatim da se sa punim fokusom vratimo zadatku ispred sebe. Zato hajde da osvestimo u svom radnom prostru šta je to što imamo i kako da ga iskoristimo. Možemo da navijemo alarm u 17 tako da sigurno tada, naravno ako je gotov posao, i zatvorimo laptop. Treba da se dogovorimo sa ukućanima kako da podelimo kućne poslove, ali još bitnije – da postavimo jasne granice, tako da u toku radnog vremena komuniciramo samo u toku pauza.
Nikada ne zaboravite da ljudi oko vas, kao i vaši šefovi, prolaze kroz isti ovaj stresni period. I da je empatija jedino što će nas održati, kao i razumevanje onoga što je otežana globalna ekonomska situacija. Tako da tome treba da pristupimo trezveno, bez straha, sa punim razumevanjem. Svesnost i sabranost koju nam mindfulness pruža daje nam ove uvide jasnije i lakše nego inače. Zato počni već danas da radiš na tome!

Leave your comment