Promena

beto-galetto-PWjA3zA497I-unsplash

Promena vilo da je mala ili velika je sastavni deo života. U stvari sigurno si čula za izraz:
Jedina konstanta je promena.

Samo zato što je promena česta, to ne znači da je laka, i da se lako adaptiramo, pogotovu kada se suočimo sa iznenadno promenom ili onom koja nam nije toliko dobrodošla. Promene koje nas zateknu u situaciji u kojoj ih ne očekujemo, mogu da budu naročito teške takođe pokreću more emocija.

Zato je dobro da se setimo da postoje drugi načini percepcije promene. Postoje nežnije opcije, od te da budemo paralizovani situacijom. Mindfulness je ključ koji može da ti pomogne da namestiš navigaciju svog života na najbolji mogućiu način, i tako prođeš kroz promenu na produktivan način.

Kako tačno Mindfulness može da ti pomogne?

Iako ne možemš da zaustaviš promenu i nesigurnost svakodnevnice. Sa svesnom pažnjom možeš da naučiš da bolje reaguješ i to sa prihvatanjem. Takođe i da postaneš mnogo svesniji toga šta se zapravo dešava, svojih emocija, kao i svojih reakcija. Ovaj način osvešćivanja situacije će ti pomoći da se lakše prilagodiš na životne uslove koji će se uvek menjati.

Velika količina stresa dolazi od straha od budućnosti, kada pričamo o promeni. Svim mi volimo da stvari ostanu onakve kakve jesu, čak i kad nam se ne sviđaju. Jer nam ta konstanta daje osećaj sigurnosti, i poverenja. Prosto nam je situacija poznata i znamo često svaki njen deo. Tako da nam promena deluje kao nešto nestabilno, i često nosi prizvuk nečega lošeg. Naš um može lako da upadne u stanje pitanja šta ako… šta ako se moje najveće sumlje ispostave kao tačne. Tako, tvoje misli o najgorem scenariju mogu samo da ti odmognu u situacijama u kojima moraš da se snađeš kada promena drma tvoju realnost u sadašnjem trenutku.

Promene koje su tu neće nestati, onda kada se mi osećamo napeto u vezi sa budućnošću. Strah i napetost nam govore da stvari nisu onakve kakve mi mislimo da bi trebalo da budu. Što kod nas izaziva da se zatvorimo, i da percipiramo promenu kao nešto strašno?
I ovo mentalno mesto može da bude baš taj kamen spoticanja koji nam smeta.

Zato baš pomoću svesne pažnje možeš da promeniš taj krug svoje percepcije, i da stvari vidiš otvorenijeg uma, sa novim pogledom na situaciju. Tada ćeš biti mnogo više otvorena za promenu i fokusirana na rešenja, pa čak i u mnogo izazovnijim situacijama.

Evo par načina:

1. Prihvatanje činjenice da je promena neminovna

Ne postoji mehanizam kojim bi mogli da je zaustavimo. Sve je u stanju konstantne promene. I naša potreba da je zaustavimo neće dovesti do željenog rezultata jer je to prosto nemoguće. Svet će se uvek menjati, a i mi zajedno sa njim.
Ono što možemo da promenimo jeste naše uverenje da je promena loša. Sigurno je da smo kroz život imali razna iskustva, neka dobra neka manje prihvatljiva. Ali ono što jeste je da smo u zavisnosti od svojih reakvija i dobijali rezultate.

2. Neizvesnost promene

Promena je neizvesna samo ako nismo svesni procesa. Baš zato je mindfulness tu da nas podseti na činjenicu da se iako je možda neudobno u promeni, svesnost mnogo pomaže. Ta svest o trenutku ma koji on bio daje nam moć da reagujemo. Samim tim i opciju da biramo ishod. Jer ako izaberemo svaki korak lako ćemo namestiti ishod koji nam odgvara.

3. Naš stav o promeni je bitan

Da bi ostali u trenutku i izvukli maksimum jako je bitno da smo stanos svesni svega oko nas. Zato treba da postavimo sebi pitanje:

Kako se sada osećam?
Koje emocije imam?

To će nam pomoći da sa lakoćom osvesimo sve svoje emocije. Zatim da ih lako razvrstamo na one koje nam pomažu i na one koje su nam na smetnji. Možemo da krenemo od toga da li nam služi na primer strah koji početno osećamo. Ako je odgovor da, onda možemo da se zapitamo za šta nam je on koristan, a u kojoj meri nam smeta i čini nas paralizovanim. I tako za svaku emociju, bilo ona dobra ili loša.

4. Kako mogu da prilagodim sebe promeni?

Koji su to moji kvaliteti koji mi daju prednost? Svako naše pređašnje iskustvo je tu da bi nas naučilo lekciji. Baš zato je potrebno da se oslonimo na sebe i na to šta smo naučili do sada. Koje su to naše vrednosti i veštine na koje mogu da se oslonim? Kako da ih najbolje prilagodim situacij sada, baš sada? Tako ćemo najbolje otključati svoje resurse.

Igra tvojih moći i sposobnosti, u kombinaciji sa sadašnjim trenutako, će svaku promenu napraviti, na zabavnu situaciju koja te uči.

Leave your comment