Privikavanje

cake

Šta je to što nam čini zadovoljstvo, da li je to provedeno vreme sa prijateljima, šetnje u prirodi  ili gledanje serija. Svako od nas ima nešto što mu izmami osmeh zadovojstva na lice. To mogu biti razne aktivnosti, ali sa druge strane, život u kapitalističkom okruženju nas usmerava na to da je zadovoljstvo u kupovini i posedovanju predmeta. Tako da su naši ciljevi, na neki način nametnuti i fokusirani na kupovinu.

U situacijama kad nešto kupimo, bio to par cipela ili neki novi gaget, srećni smo jedno kratko vreme, a onda taj nivo zadovoljstva opada. Upravo to su pokazala i naučna istraživanja. Dakle, kada kupimo na primer novi predmet za kuću u početku smo oduševljani. Srećni smo da ga imamo, tražimo mu savršeno mesto u stanu, pokazujemo ga prijateljima…Ali onda za nekih nedelju dana, on postane samo deo namestaja. Taj proces se zove privikavanje.

Kada se radi o iskustvima, situacija je drugacija. Iskustva poput putovanja, ručka sa prijateljima, ili izleta u prirodu, takođe mogu da budu izvor radosti. Tačnije istraživanja pokazuju da su nam znatno važnija u odnosu na kupovinu materijanih stvari. Baš zato što ne možemo da ih zadržimo, i da se naviknemo na njih. Tačnije ne postoji taj vremenski period, koji može da utiče na to da nam iskustvo postane dosadno. Tačnije iskustvo ne može da se ponovi.

Istraživanja koja su radili stručni psihološki časopisi su pokazali da nadanje i razmišljanje o iskustvu povećava naš nivo sreće. Dakle kada osećemo i nadamo se da ćemo uživati u sledećem iskustvu, mi zapravo održavamo naš nivo sreće.

Tehnika pomoću koje možemo da budemo više zadovojni svojim iskustvima, jeste da sa vremena na vreme posmislimo i dopustimo sebi da maštamo o iskustvu.  Misljenje o iskustvima nas čini srećnim. Budi u nama emociju uzbuđenja, što je suprotno od nestrpljivosti.

Takođe su istraživanja pokazala da deljenje informacija sa prijateljima povećava naše iskustvo sreće. Na primer ako smo kupili karte za koncert našeg omiljenog benda, možemo da preslusavamo pesme i pričamo sa prijateljima o bendu, tako da se radujemo iskustvu. Samim tim što ćemo više ceniti taj momenta kada zapravo deo tog iskustva.