bff

Tokom ovog specijalnog perioda koji je ostao iza nas imali smo prilike da iako ne dobrovljno provedemo dosta vremena unutar naših domova, i da ne izlazimo često. Možda više nego obično nismo posećivali mesta koja volimo: park u kome često šetamo, obalu reke pored koje se opuštamo, obližnju šumu, kafić u kome imaju najbolju kafu u kraju, restoran sa najboljim stejkom koje si ikada probao… Postoji toliko mesta koje smo uzimali zdravo za gotovo. Nekako su postala deo naše rutine i nisu više bila toliko važna.

Naviknemo se na ono što imamo, i podrazumevamo da će biti zauvek tu u tom istom obliku u kom je sada. Onda se dogodi promena, i nešto se promeni u tom iskustvu. Na primer zatvori se kafic u koji idemo često, ili nabave nove šoljice za kafu, ili samo pormene boju enterijera, i to promeni naše iskustvo. Primetimo taj mali detalj koji utiče na naše celokupno shvatanje situacije ispred nas.

Da li ste ikada posmatrali kako deca gledaju na svet. Sve im deluje novo. Posmatraju stvari kao da ih vide prvi put, i kao da nikada pre nisu postojale. Otkrivaju svet, koji je za njih zaista nov, svaki deo njega je poseban. Svaki dan je nova avantura.

Početnički um, ili dečiji um kao koncept potiče od filozofije mindfulnessa koja predstavlja pristup iskustvu kao da nam je prvi put da se suočavamo sa njim. Daje nam šansu da ga vidimo totalno drugačije.

Normalno je da sa godinama počinjemo da gomilamo iskustva dobra i loša, na osnovu njih odlučujemo kako ćemo se osećati i kako će izgledati ishod dešavanja. Prosto napravimo matricu i po njoj se krećemo. Dakle ako uradim ovo desiće se ovo, a ako odreagujem tako, dobiću tu povratnu reakciju. Zaboravimo da damo šansu da će ovaj put biti drugačije, prosto prestanemo da verujemo da će doći do promene.

Sada kada smo imali vreme da se odmaknemo od svakdnevnice, i stvorimo dovoljno dobar odklon, da našoj percepciji damo šansu za bolji ugao i drugačiji pristup.

Sada je pravo vreme da vežbamo Početnički um!

Zašto je bitan?

Kada osvestimo početnički um. Dobijamo iskustva koja su punija i potentnija. Dakle, ne samo da vidimo situaciju kao novu, nego zaboravljamo svoje brige od pre, što ne znači da ih zanemarujemo. To znači da samo zanemarujemo strah od razočarenja, i frustraciju sadašnjosti. Baš zato što nemamo poređenje te sitaucije sa onom koja je nekada bila. Prosto je svaka situacija nova situacija!

Vidimo svet iz sveže perspektive, tako da sve ono što nas je nerviralo, prosto nestaje, jer ne postoji u sadašnjosti. Prošle interakciju su baš to-prošle interakicije, jer svaki dan i svaki novi kontakt daje šansu za promenom ako mi to dozvolimo. Stvorićemo uvid da svi oko nas rade stvari na najbolji način koji znaju i da imaju samo jedan cilj, a to je da budu srećni.

Manje ćemo odlagati obaveze za posao. Bićemo efikasniji jer ćemo se manje baviti brigama o tome kako pristupiti zadatku, koliko nam vremena treba da odradimo određeni zadatak. Imaćemo priliku da vidimo dublje delove i detalje zadatka, i jasnije pristupimo svakom od njih. Umesto da imamo konstantu želju da izbegnemo, sve što nam stvara napetost.

Manje anksioznosti, ako postanemo napeti oko sastanka koji imamo, ili nekog događaja na koji treba da idemo, obično provedemo ceo dan misleći šta ćemo tamo reći ili kako ćemo se ponašati. Upravo tako izgubićemo šansu da budemo autentični. Zato ako pristupimo sitauciji kao da prvi put učestvujemo u njoj, onda možemo to vreme pre tog sastanka bi proveli u toku dana da brinemo, da provedemo, tako što ćemo uraditi nešto efikasno. Na primer da pročitamo tekst koji će nam služiti na tom sastanku, ili da posvetimo da završimo sve zadatke za taj dan tako da budemo opušteni u toku tog događaja.

Vežba Početničog uma

  1. Sedi udobno na mirno mesto.
  2. Obrati pažnju kako dišeš, kakvi su osećaji u tvom telu, bitno je samo da tebi odgovara i da si opušten, nije bitan tempo disanja.
  3. Kada vidiš da te obuzimaju brige, uradi samo to, primeti ih.
  4. Kada osetiš da si dostigao određeni vid mira, uzmi predmet koji ti je najbliži.
  5. Posmatraj od kog materijala je napravljen, kog je oblika, koja je njegova svrha, za šta služi.
  6. Prosto se igraj sa njim, kako bi mogao da bude drugačije korišćen od onoga kako se danas koristi.
  7. Ne zaboravi sve je igra kao i što deca pristupaju život, pristupi i ti.

Kratka vežba, hajde sledeći put kad budeš imao priliku da ideš na mesto koje voliš: u omiljeni park; pokušaj da gledaš na sve kao da vidiš prvi put. Obrati pažnju na ulazak u park, na cveće pored kog prolaziš, na drveće koje je u praku, na vrstu ptica koje lete okolo.

Probaj da vidiš život, kao da je totalno nov svaki dan, sa osmehom i radoznalošću.

Nikada ne znaš šta sve može da se desi, kada situaciji pristupiš kao da je sve moguće!

 

Leave your comment