Plasitictet Mozga

brain

Naš mozak, kao i bilo koji drugi organ u telu ima kapacitet da se menja, da raste i razvija se u skladu sa okolnostima.

Stara škola psihologije je predpostavljala, da smo svi rođeni sa određenim kapacitetom koji se sa godinama smanjuje. Tačnije da smo rođeni sa jednim brojem neurona, koji je konstantan. U skladu sa tom definicijom neuroni su moždane celije koje nam služe za funkcionisanje u svakodnevnom životu. Sa godinama, po toj teoriji neuroni umiru, i samim tim i naša moždana funkcionalnost opada.

Nova teorija pokazuje da zapravo postoji plastičnost moždanih sposobnosti, koja nam daje mogućnost da razvijamo i rastemo moždane ćelije. Kao i za ostale delove tela, na primer mišići, potrebno je da radimo na njima, da ih negujemo i treniramo da bismo dobili određenu masu i veličnu.

To su zaista dobre vesti jer tako ne samo da imamo šansu da napravimo promenu, mi imamo moć i odgvornost da radimo na tome da budemo zdraviji, funkcionalniji i jači.

Ova teorija o neuro plasticitetu takođe predlaže da možemo da postoje tehnike koje mogu da nam služe da unapredimo taj najznačajniji mišić. Zato prvo moramo da budemo svesni u kom stanju je mišić, a da bi imali uvid u to najbolje bi bilo da napravimo vremenski period u kome možemo da se posvetimo samo posmatranju, posmatranju kako funkcionišemo u svakodnevnom životu.

Mindfulness ili Svesna pažnja je odlična za to. Baš zato što nam bez osuđivanja i nametanja pravila, daje mogućnost da samo posmatramo, i ne reagujemo. Da smo tu u svojoj glavi samo posmatrač, da ne krivimo sebe, ili teramo na nešto što nam ne prija. Tada u stvari i pravimo prostor za razvoj. Jer kao i svaki dobar mentor, naša pažnja je tu da nam ukaže na slabosti, koje su deo nas, i koje nam omogućavaju, da napravimo napredak.

Jedan od prvih koraka je da postanemo svesni svojih vrlina, koje su to karakteristike koje mene čine sposobnijom. Dakle svako od nas ima jednu ili dve stvari u kojima je jako dobar, hajde da prvo napišemo šta je to. Šta je tvoja super moć?

Drugi korak je da vidimo šta je to što je za mene izazov. Da li postoje situacije u kojima sam slabiji, u kojima, nema baš puno uspeha. Šta je to što od tebe iziskuje malo veći napor i traži da si malo više mentalno angažovan?

Kada stavimo tih par stvari na papir, možemo da krenemo da radimo. Jer kao i kod odlaska u teretanu ili na neki vid vežbanja prvo je bitno da vidimo koji su nam delovi tela jači a koji slabiji. Tako da na osnovu toga možemo da napravimo program za vežbanje.

Odluči se na jednu aktivnost za ovaj mesec, neka to bude nešto poput novog jedizka, nove veštine ili novog hobija. Nešto što do sada nisi radila. Tako da ti bude izazovno, a opet i srcu drago, jer motivacija je tu samo kada uživamo i rastemo. Niko nije napredovao, ako ga je neko na to terao, zato nežno i uzbudljuvo u novu avanturu razvoja!

 

 

Leave your comment