Pet Stvari oko Mene

feel

Ova vežba nam služi da osvestimo svih pet čula koje imamo. Kao što pokazuju stručna istraživanja ova tehnika je odlična. Svako čulo nam daje jedinstveni tip informacija, koje možemo da sumiramo i koristimo. Ipak često zanemarimo neke od njih. Zato hajde, korak po korak da vežbamo:

  • Primetite pet stvati koje vidite.

Pogledajte oko sebe, i obratite pažnju na pet stvari koje vidite oko sebe. Onda izaberite pet stvari koje obično i ne primećujete, na primer senke ili male putokine u zidu.

  • Primetite četiri stvati koje osećate.

Usmerite vašu pažnju na ono što sada osećate, kao na primer teksturu vaših pantalona, udobnost stolice na kojoj sedite, materijal predmeta koji držite u ruci…

  • Primetite tri stvari koje čujete.

Fokusirajte se samo na vaše čulo sluha. Koji su to zvukovi koje čujete u pozadini, da li je to zvuk saobraćaja, komšija…Kakvi su to zvukovi na koje obično ne obraćate pažnju?

  • Primetite dve stvari koje možete da osetite čulom mirisa.

Kakvi su to mirisi oko vas, da li su vam prijatni ili vam ne odgvaraju? Možda povetarac koji doalzi vama u susret donosi miris reke, ili obližnjeg parka.

  • Primetite jednu stvar, svojim čulom ukusa.

Koji ukus sada osećate, u ovom momentu? Uzmite gutljaj kafe ili pića koje vam je blizu, kakve je teksture to piće, da li je hladno ili toplo, kakve je gustine?

Svakodnevno prativkovanje ove vežbe će nam ojačati čula, kao i naš fokus na iste. Time ne samo da ćemo dobiti svežinu u poglednu na svet, nego ćemo postati bogatije za puno detalja koje smo do sad propustili.