Persefona

daniela-poli-kOKtzyCQpC0-unsplash

Persefona je bila boginja proleća, vegetacije, cveća i godišnjih doba. Bila je žena Hada, samim tim I boginja podzemlja.
Bila je ćerka Demetra i Zevsa, dakle boginje žetve i vrhovnog boga. Iako nije bila omiljeno dete, nije imala svoje mesto na Olimpu, tako je odrasla sa ninfama. Tako je provela detinjstvo time što je sadila semenje i hranila cvece. Kada je napunila dovoljno godina da se uda, mnogi bogovi su pokazali interesovanje za nju. Njena majka ju je sakrila, dakle od očiju javnosti i odbila je sve poklone.
Had je tako jednog dana, primetio Persefonu. Bio je očaran njenom lepotom. Tako jednog dana dok se šetala poljima ugladala je cvet koji joj se mnogo svideo. U trenutku kada se savila da ga pokupi, zemlja se otvorila i ona je direktno upala u zemlju pravo kod Hada. Kada je za to saznala Demetra, je zaustavila čitav život na planeti. Tako da je celo čovečanstvo trpelo velike suše, i imalo je male prihode.
Sa druge strane Persefona je bila očajna zbog te otmice i mrzela je Hada. Sve dok trenutka, kada on u podzemnom svetu napravio mali raj, za nju u obliku bašte pune cveca. Tada je ona pojela šest semenki nara, što je predstavljalo njeno obavezivanje prema Hadu, i na neki način sklapanje braka.

Pod pritiskom ljudi koji su bili na ivici gladi, Zevs je uspeo da nagovori Hada da vrati Persefonu majci Demetri. Tako je stvoren dogovr, da Persefona provede dve trećine godine sa Hadom, i jednu trećinu sa Demetrom. Period koji provede sa Demetrom prikazan je u obliku onoga što mi osećamo kao proleće.

Legenda koja je još vezana za nju jeste da je Adonis bog lepote, bio samo dete kada ga je Afrodita dodelila Persefoni na čuvanje. Tako su njih dve podelile posao oko razvoja Adonisa. Kako je on bio jedan od najlepših bogova, obe su se zaljubile u njega. Sa vremenom je došlo do prepirki. I Zevs je presudio da će Adonis, biti ljubavnik i jednoj i dugoj po trećinu godine, a da će poslednju trećinu on da bira. Kada je to saznao Ares, Afroditin ljubavnik, ubio ga je u toku jednog lova.

Tako su njene karakteristike, nevinost, lepota, moć proleća i adaptacije. Bitno je da prepoznamo da njena senka leži u tome, da je bila prelako orjentisana na adaptaciju i privikavanje. Na taj način njen pravac je uvek bio u skladu sa onim što je dobijala od sredine kao feedback.

Tu leži pitanje za ovu nedelju

Čemu se ti preterano privikavaš?
Kome daješ moć nad tvojim odlukama?
Koje su tvoje prave želje?

Leave your comment