Oseti Svoje Srce

heart

  • Sedite i obratite pažnju na rad svog srca. (Tako što ćete staviti ruku na srce)
  • Zatim skočite tri, četiri puta gore-dole – Ubrzate će rad srca.
  • Posle toga opet sedite.
  • Osetićete kako vam je rad srca ubrzan. (Tako što ćete opipati puls)

To će vam dati uvid u to koliko je velika razlika u telu. Tačnije kada smo u miru, i fizički i mentalno, naš organizam i um su statični. Često je stres u našim mislima percipiran kao realna situacija. Tako da naše telo reaguje i fiziči na ono što se odigrava u našem umu. Iz ovoga možemo da zaključimo da vam se, kada se nalazite u stresnim situacijama kao i u onim u kojima ima dosta napetosti, puls ubrzava.

Najčešće se dešava da kada su naše misli o budućnosti, ili o nečemu što nam izaziva nelagodu, naše srce počne da kuca jače. Što za posledicu ima začarani krug. U kome iako nemamo pred sobom realne probleme, mi dovodimo svoje telo u stanje, egzistecijalnog problema.

To je momenat u kome prestajemo da imamo svesnu kontrolu nad svojim reakcijama i organizmom. Upadamo u autopilot, i osećamo se nemoćno.

Mindfulnes nas uči kako naše telo odgovara na naše misli, jedna od strategija jeste skeniranje tela. Najbitnije je da mi možemo da biramo kako da reagujemo, i da prilagodimo reakciju svog organizma onome što je najefikasniji odgovor. To je potvrđeno stručnim istraživanjima.

Tako da prekinemo začarani krug. Stoga, umesto da upadnemo u stanje panike, pomislićemo: „U redu, to je samo naš organizam koji tako reaguje. Pošto sam to prepoznala, sada ne moram da se plašim. Proći će ova napetost.”