Misli – Oblak

cloud2

Jedna od strategija koju minfulnes koristi jeste da predlaže da posmatramo emocije i misli kao oblake koji prolaze. Dakle, sad su tu već sledeceg momenta nisu. To vežbamo kroz redovnu midfulnes meditaciju, i kroz zdrav početa dana. Tako dobijamo dragocen prostor između misli i osude.

Sredina i drugi ljudi oko nas, ne čine da se mi osećamo na određen način. Mi svesno ili ne svesno donosimo odluku o tome kako ćemo da reagujemo na stimuluse u našoj sredini.

Dakle mi smo ti koji treba da preuzmu odgovrnost prema tome kako reagujemo, i kako se osećamo. To možemo da uradimo tako što ćemo da stvorimo poverenje prema tome šta osećamo. Da imamo poverenje prema sebi i svojim odlukama. I čiste uvide u ono što se zapravo dešava u realnosti oko nas.

Jedno od novih istraživanja ukazuje koliko je bitno da posvetimo momenat sebi i svom mentalnom stanju. Kroz svakodnevnu medicatiju, dobijamo sekundu koja nam omogucava da umesto da insitktivno reagujemo na situacij, samo pustimo da prođe.

Jedna kratka vežba: sledeći put kada budete sedeli i pili kafu (ili nešto slično, ako ne pijete kafu), osvestite kako zaista sedite i pijete kafu. Ne mislite mnogo, samo posmatrajte, osetite miris kafe i njen ukus, obratite pažnju na okolinu, na stolicu na kojoj sedite, ali ne osuđujte.

Misli o tome da li je kafa ukusna, jaka, da li vas stolica žulja, posmatrajte kao oblake koji prolaze. Takve misli samo osuđuju. One daju samo jedan rezultat – tok misli poput ovog: „Da li sam kupila dovoljno kafe? Da li sam oprala sudove? Sigurno nisam, mnogo sam zauzeta ovih dana, opet ništa ne stižem…”

Tako jedan momenat, koji je mogao potencijalno da bude divan i samo za vas, ili, pak, podeljen sa dragom osobom, postaje uznemirujući. Mindfulnes nas uči baš tome da koristimo momente za naše najveće dobro, umesto da ih puštamo da samo prolaze. Tako da uživamo u njima sa našim punim kapacitetom.