Zašto je psihoterapija bitna?

tlk

Moderna vremena donose nova pravila življenja. Danas smo u poređenju sa vremenom od pre samo par godina, mnogo više izloženi infomracijama, koje dolaze sa svih strana. Te informacije su dosta različite. Mogu da variraju od nove geo političke situacije u državi, do toga šta se dešava u našem socijalnom krugu (Socijalne mreže mogu biti jedan od izvora). Neke od njih su nam korisne, a neke samo prođu kroz naše ruke.

Iako na prvi pogled ne deluje kao da to sve ostavlja trag na nama, u suštini stvarnost je totalno drugačija. Baš zato što postoje mnoge sitacije u kojima smo ne voljno izloženi materijalima, koji imaju negativan uticaj na nas. Od tolike zatrpanosti istim, postajemo ne svesni kako se osećamo.

Dakle naš mozak je često na autopilotu, baš zato što ne može da obradi sve što dobija. Jednostavno kao i sa bilo kojim drugim sistemom, kada je pretrpan informacijama, on stane sa radom. Što naravno ima dosta uticaja na ostale delove istog.

Tako na primer kada se desi da je previše informacija uključemo u sadašnju sitaciju, mi jedsnostavno ne možemo da vidimo sledeći korak. Imamo osećaj kao da je sve zamagljeno i da smo ne sigurni šta da uradimo sledeće. Nismo u sadašnjem trenutku nego smo zaključani u brigama o budućnosti i prošlosti nemamo širu sliku situacije u glavi.

Psihološke tehnike poput mindfulnesa i kognitivno bihevioralne terapije nam služe da otključamo taj potencijal. Da sklonimo te omotače i ometače kojima smo zatrpani i da sa sigurnošću nastavimo dalje. Da bi naš misaoni proces bio zdraviji i funkcionalniji.

Iako postoji velika predrasuda da je psihoterapija tu samo za one koji imaju mnogo veće probeme ili mnogo više novca, to zapravo nije istina. Dakle nova istraživanja pokazuju da ako želimo da postignemo odlčne rezultate, baš kao i kada idemo na fizički trening, tako isto treba da vežbamo i naš mentalni kapacitit. Tako ćemo imati ishode koji će biti izvan naših očekivanja.

Takođe moderna psihologija je razvila nove tehnike, koje imaju jedan jedini cilj, a to je da prilagode tehniku individui. Svako od nas ima svoj način komunikacije, svoj način razmišljanja. Zato smo mi tu da se prilagodimo vama, da se osećate udobno i podržano u cilju dostizanja najboljih rezultata.