Mindfulness i Vrednosti

lina-trochez-ktPKyUs3Qjs-unsplash

Ovo je vežba da pitamo sebe: Šta je to što je najbitnija stvar za mene i da ja živim život koji je u skladu sa ovim mojim verovanjim?

Počnimo od toga da vodimo računa, o našem telu i koji je to položaj koji mi zauzimamo. Sada treba da nađemo mesto koje nam je udobno, i u kome nam je u redu da pogledamo svoja bazična uverenja. Bez brige o tome da postoji idealan način da uradimo ovu refleksiju. Bitno je da nam je prijatno i udobno. Bilo da sedimo, ležimo, ili stojimo. Polako možemo da poćnemo sa dobro i mirnom namerom.

Polako udahnimo i izdahnimo, osetimo kako se opuštamo. Onda polako dopusti da tvoj način disanja dođe u prirodno stanje.

Zamisli da si u starijim godinama svog života. Sediš u svojoj omiljenoj bašti, iz koje posmatraš svoj život. Gledaš na to šta je bilo nekada i sad. Osećaš kako se duboko u sebi osećaš zadovoljno onim što vidiš oko sebe. Iako život nije uvek bio lak, uspela si da ostaneš iskrena prema sebi, i svojim vrednsotima. Dok to misliš obrati pažnju na to koje su to tvoje vrednosti, koja su to merila?

Lojalnost

Stabilnost

Sloboda

Radost

Razvoj

Zdravi izbori

Koje su stvari koje su tebi zaista bitne?

Kako ih zaista predstavljaš i živiš u svakodnevnom životu?

Da li postoji određena vrednost koja je tebi najbitnija?

Sada se opet vrati sebi, i postavi pitanje da li postoji i jedan način da ne živiš svoj život u skladu sa nekom od svojih vrednsoti. Da li postoji deo tvog života, koji nije u balansu sa tvojim vrednostima, naročito onlim ličnim. Možda na primer nemaš mnogo vremena, da provedeš u prirodi, a priroda je jedna od tvojih ljubavi. Šta je to što te najviše ometa u tome da postigneš svoj maksimum? Da li su to neke stvari u tvom fizičkom svetu koje te ometaju? Da li je to možda neka tvoj lična blokada, pa sama sebi ukidaš tu slobodu? Možda je tvoj unutrašnji kritičar taj koji ti onemogućava tvoju radost življenja, u skladu sa svojim vrednostima?

Sada razmisli da tvoje samo saosećanje, može da ti pomogne da živiš više u skladu sa svojim vrednostima. Na primer, da li bi možda mogla da se ponašaš prema sebi malo nežnije? Aktivno samo saosećanje može da ti pomogne da se osećaš bezbedno, i sa poverenjem da je u redu da radiš stvari koje imaju potencijal da propadnu, ili da je da sasvim prirodno, da možeš da sa punim pravom da pustiš sve ono što ti više ne služi? Takođe sasvim je dozvoljeno, da organizuješ svoj život tako da imaš pristup svojim potrebama. To je u redu, i ovo može da ti služi kao podsetnik.

Hajde da testiramo ovo. Kaži sebi par reči podrške, ono što bi rekla svom pirajtelju koji je za tebe bitan i čije emocije poštuješ, kao što poštuješ i njegovu dušu. Da li postoji način da živiš te tvoje vrednosti, a da do sad nisi probala? Sada možeš da oprostiš sebi, za svo vreme koje nisi do sada posvetila sebi.

Vrednosti su tvoj kompas, kao zvezda Severnjača, na tvom putu. One nas drže u skladu i pravcu koji vrednujemo.

 

 

Leave your comment