Kratka meditacija

daria-volkova-0WFGmPbRisQ-unsplash (1)

Da bi doveli vašu pažnju meditaciji počnite da obraćate pažnju kako se osećate, kako je stanje vašeg tela. Možda vaš um promatra stvari koje vam se dešavaju trenutano. Koje god da su vaše misli samo ih posmartajte.

Samo se fokusirajte na vaše disanje. Dišite normalno, bez toga da pokušavate da kontrolišete vaše disanje. Budite fokusirani ako vaše disanje, obratite pažnjuna to kako se vaše grudi pomeraju.

Disanje samo po sebi je manje bitno koliko, je zapravo bitno da obratimo na nešto drugo što nisu naše misli. Za ovo postoji samo jedan specifičan razlog a to je da smo mi navikli da reagujemo na svoje misli ponašanjem ili nekim drugim mislima. Ono što najređe uradimo jeste da obratimo pažnju na disanje koje je funkcia koju radimo insitkivnu. U isto vreme, to je jedina tačka na koju možemo da se fokusiramo a da predstavlja povezanost između automatskog dela našeg tela, i svoje voljnog uticaja. Dakle ne možemo mentalno da menjamo rad srca, kao što ako ne pomerimo ruku satima, naš mozak neće otkazati. Baš u tome leži ključ. Ako dublje pogledamo na situaciju shvatićemo da je disanje savršeni mehanizam. Jedini na koji imamo potencijalan uticaj a u isto vreme onaj na koji ni ne moram da utičemo.

Ova meditacija nam sluzi da osvestimo svoj odgovor na stress. Da se upoznamo sa svojim reakcijama. Jednom kada shvatimo kako reagujemo na stress onda zasigurno mozemo da napravimo promenu. Bas zato sto je promena jednimo moguca u situacijama u kojima imamo jasan material ispred sebe. Tada imamo izbor ispred sebe, da pristupimo situaciji drugacije.

Posmatrajte kako vaše misli kreću i gde se završavaju. U kom momentu možete da ih uhvatite. Gde ste u procesu sposobni da spaznate kako se vaše misli kreću u kom pravcu. Kada možete da ih prekinete, da prepoznate kraj i početak. Kada jednom prođe misao kakav trag ostavlja. Da li su to negaivne emocije, tuga, sram, usamljenost. Samo posmatraj ako se pojavljuju i nestaju. Kada osetite kako se upetljavate u vaše misli i više niste fokusirani. Zaista je bitno da samo vratite pažnju na disanje i ništa više.

Pored toga sto za pocetak mozemo da koristimo ovu strategiju kada meditiramo sami u svom sigurnom prostoru. Jednom kada ovo naucimo kao vestinu mozemo da je primenimo na poslu, porodicnom rucku, socijalnim situacijama. Time smanjimo napetost I stress.

Leave your comment