Hera

daniela-poli-kOKtzyCQpC0-unsplash

Hera je u mitologiji prepoznata kao žena Zevsa, kralica Olimpa, i Boginja braka. Usko je povezana sa porodicom, dobrobitom majki, žena i deve. Njen brak sa Zevsom je bio dosta komplikovan jer je on po predanju imao puno afera. Samim tim su i mitovi vezani za nju jako povezani sa osvetom, i utemeljavanjem tok odnosa.

Poreklo njenog kulta datira još i pre zevsovog. U stvari se predpostavlja da je njeno ima zapravo titula, koja znači, Dama ili Gospodatica. Tako da se veruje da su legende o njoj i starije od ostale grčke mitologije, i da su povezane sa kultom, Velike Majke. Tako je Homer opisuje kao naoružanu belinom, u smislu devičanstva jer se verovalo da je svake godine, porovodila vreme na izvorima koji su u njoj budili nevinost.

U umetnosti, često predstavljena kao ravna zevsu, obučena u svečanu odoru, takođe nosi krunu koja se zove polos, ili veo. Ponekad je prikazana sa skiptarom koji je optočen narom, koji simboliše plodnost. U društvu je često pauna.

Arhetip braka

Kao zaštitnica braka i žena Kralja Bogova i ljudi, Hera nije imala puno opicija sem da bude lojalna žena. Iako je mngo lepa, nije imala puno udvarača. Tako da je i malo Bogova, a još manje smrtnika pokušalo da je osvoje. Endimiom je probao jedno, ali je Zevs, na odreagovao time što ga je osudio na večni san. Takođe je samo jednom probao i Ixion, sa kojim se Zevs našalio tim što je poslao oblak u obliku Here, sa kojim je Ixion vodio ljubav, posle čega je bio kažnjen na večito vrtenje u krug na točku vatre.
Njena i Zevsova deca, su Ares, bog rata, Eileithyia, boginja porođaja, Hebe, boginja večne mladosti i Hephaestus i boga večne vatre.

Leave your comment