Hefest

daniela-poli-kOKtzyCQpC0-unsplash

Citat

Njie lako biti odličan pronalazač, uvek si sam. Uvek ne shvaćen. Lako je postati gorak, i napraviti velike greške. Teže je raditi sa ljudima nego sa mašinama. Tako da kada slomiš čoveka možeš teško da ga popraviš, a za mašinu uvek ima rešenje.

Hefes je bog, vatre, tehnologije, zanatstva, skulpture, vuklana i zaštinik kovača.
Sin je Here i Zevsna, po rođenju je pripadao bogovima olimpa. Pošto je začet pre nego što su Zevs i Hera ušli u brak veruje se da je ostao zbog toga bogalj. Kada ga je videla na rođenju Hera je odlučila da ga baci sa Olimpa. Tako je on pao u more gde ga je podigla, Tetis. To oreginalno napuštanje, je na njega ostavilo veliki trag.

Posle puno godina, provedenih na moru, odlučio je da se vrati na Olimp. Tako se popeo na planinu i doneo sa sobom puno novih tronova za bogove. Narpčito bogat je bio tron za Heru. Da bi joj se osvetio napravio je da je tron takav da Hera ostane zaglavljena i vezana. Svi bogovi su se udružili ne bi li je oslobodili, ali je sam Dionis pomoću vina useo da nagovori Hefesta da je oslobodi. Hera je Hefestu sve oprostila, kao i on njoj posle ovog incidenta.

Druga priča koja je vezana za njega je kada je Zevs imao velike glavobolje i niko nije mogao da mu pomogne. Svi bogovi su sa svojim moćima pokušali da ga spasu. Ali bez uspeha. Tek nakon par dana raznih pokušaja Hefest je predložio da on sa svojim nakovnjem otvori njegovu glavu. Iako su u početku svi odbijali tu ideju. On je na kraju uspeo da zadobije poverenje. Nakon pa udaraca u glavu, otvorio je lobanju Zevsa iz koje je izašla Atina.

Odma po rođenju Atine Hefest je stvorio jaka osećanja prema njoj. Oboje su imali zajednička zanimanja, voleli su oružije, popravljanje mašina i bili su zanatlije. Pošto je Atina bila devica, nju odnos prema muškarcima nije puno zanimao, volela je svoju slobodu, i način života koji je imala. Tako je ta ljubav ostala platonska. Ali sa druge strane njegov izbor žene bila je ni manje ni više Afrodita. Iako su je svi želeli i Zevs i Posejdon, i Aplon, jedino je Hefest ostao uzdržan u borbi za njeno srce.
Hefest je ostao u svojoj senci, dugo brinući a njegova percepcija njegove ružnoće ga je držala podalje od same pomisli da Afrodita bude njegova žena. Paralelno Hera njegova majka, boginja braka, je osetila potrebu da se pobrine za balans na Olipu i time uspostavi mir, između bogova. Tako je Afroditi za muža dodelila Hefesta. Taj brak je bio dosta nesrećan jer je Hefest puno puta hvatao Afroditu u prevari sa mnogim Bogovima. Što je nekad i javno govorio time je osuđujući i izlagaći je ruglu.

Njegova moć ležala je u njegovoj sposobnosti da stvara i pravi predmete od metala. Kao kujundžija bio je sposoban da manerviše vatru na mnogo načina. Tu je i ležala njegova umetnost inženjera, znao je da napravi od najrazličitijih materijala najrazličitije predmete. Tako da je manje više sve predmete na Olimpu napravio on, od kruna, dijadema, i tronova. Tako je na primer napravio Kupidonove strele, kao i luk kojim se služio.

Ovaj mit nas uči o sposobnosti svakog od nas, koje možda ne prepoznajemo od rođenja u sebi, i smatramo da nisu dovoljno dobre. Tako kao Hefest postoji šansa da deca osećaju odbačenost od malena, od strane bliskih ljudi, iz bilo kog razloga. Ono što Hefest pokazuje jeste vera u sebe i svoje sposobnosti. Koliko je bilo bitno to što je on pratio svoj talenat bez obzira na to što nije imao podršku. Njega je taj talenat i veliki rad oslobodio, predodređene sudbine, i dao mu je prostor i mesto među najuspešnijima. Kao i svaki zanata tako je kovački posao, bitan i ključan za razvoj društva. Pa su i Hefestove sposobnosti dozvolile da ima prostor, tu gde i pripada jednakom sa ostalima. Tim radom on ne samo da leči sebe nego i sve okolo, i tako stvara nova oruđa koja im pomažu, tako on postaje podrška njima, što zapravo prekida lanac njegove odbačenosti.

Koje su to karakteristike koje ne prihvataš kod sebe?
Šta je to što si odmalena smatra za svoju slabost?
Koje su to veštine koje mogu da te dovedu do najbolje verzije sebe?
Kako sa svojim da pređeš granice koje ti postavlja tvoje poreklo i dešavanje u detinjstvu?

Iako je naizgled muški arhetip, bitno je da prepoznamo da je ovo pitanje oba pola. Kada malo dublje pogledamo Hefestovu priču biće nam jasno, da je naš talenat ujedno i naše oruđe kojim možemo da pređemo sve limite koje smo sebi postavili ili koje nam je društvo ili detinjstvo nanelo.

Tvoja snaga je u tvojim rukama i stvaranju.

Leave your comment