Gledanje na Svet iz Nove Perspekti

naoc

Psihologija već jako dugo istražuje koncept gledanja na svet kroz razne vidove perspektiva. Da bi se lakše objasnio taj koncept naučnici koriste pojam menjanja naočara. Dakle svako od nas ima određenu perspetivu i određene naočare kroz koje gleda na svet. Ta perspektiva zavisi od mnogo faktora, samo neki od njih su vaše odrastanje, obrazovanje, najbliži prijatelji… To sve utiče na to ko smo i kako posmatramo svet oko nas, kakve odnose gradimo… Najbitnije od svega jeste to da te perspektive formiraju naša uverenja o tome šta nam je i koliko važno. Da li su to pare, status? Koji način života vodimo?

Sada je perspektiva promenjena, u danima kada zbog epidemije menjamo način na koji živimo svoj život, dolazi do veikih promena u nama samima. Često je da se ljudi preispituju, šta im je bitno, koliko i kako provode svoje vreme? Možemo sada lakše nego ikada da primetimo kako su nam izgledali dani. U suštini da iz promenjene perspektive gledamo na svoje vrednosti.

Ono što nam mindfulness ili  svesnost omogućava jeste, da jednom kada osvestimo sve to, ne kinjimo sebe. Ne sudimo sebi zašto više nismo provodili vremena, napolju ili na aktivnosti koje su nam bitne. Sada je zato pravi momenat da uzmemo listu i da zapišemo sve ono što nam je zaista bitno, kao i plan da to postignemo. Zatim da puno pažnje posvetimo najbitnijoj stvari, a to je koji su to ometači bili glavni da nam onemoguće da uživamo u onome što nam je bitno. Koje su naše slabosti. I baš sada kad u suštini ne možemo ništa konkrteno da uradimo u smislu ponašanja, sada treba da radimo na tim slabostima. Tako da kada prođe ova situacija možemo da nastavimo sa pravim fokusom. Uvek je dobro posavetovati se sa nekim ko ima znanje da nam pomogne oko donošenja pravih uvida. Zato smo tu da vam pomognemo.

Naponema

Ne treba da dovodimo sebe do pregorevanja, i da sebi pravimo nerealnu i preteranu dinamiku. Bitno je da ostanemo dobri prema sebi. Sa čistim umom.