Ego

ego

Svesna misao, koja je manifestacija onoga što mislimo da jesmo, manifestacija je našeg „Ja“ – koncepta ega. Koncept – „Ja“ ili ego, sastavljen je od skupa reakcija i mentalnih slika koje su prenete na proces čiste svesnosti i tako utiču na način percepcije sveta oko nas. Njega smo mi, kao ličnosti, smislili da bismo tumačili iskustva. Slično je i s konceptom „moje“ (na primer moje misli, moj bol…)

To je reč koju koristimo da iskustvo koje imamo tumačimo i razgraničimo od onoga što je nama strano, onoga što dolazi kroz druge kanale. Mi koristimo „Ja“ da bismo mogli da se identifikujemo sa iskustvom. U momentu kada osvestimo svoj ego, imamo mogućnost da shvatimo da on nije jedinstven i da svaka ličnost u našem okruženju ima ego, koji možemo da razumemo tek onda kada shvatimo delove sopstvenog. To možemo shvatiti i kao mogućnost da svoj ego isključimo i uđemo u tuđi i tako sagledamo situaciju iz drugog ugla. Onaj ko ovlada mindfulnesom, može da bira poziciju, a može izabrati i da je nema. U tom slučaju možemo govoriti o čistoj svesnosti.

Zatim počinjemo da naslućujemo i sudimo na osnovu prošlih iskustava i budućih projekcija vezanih za taj koncept. Mindfulness nas uči da je takav stav nepotreban, jer nam ne daje pravilne i iskustveno tačne informacije. Zato uzimamo ono što imamo, a to je situacija onakva kakva jeste.