Deca Promene

child

Ljudi koji menjaju svet. Skoro je nastala serija intervjua koja se bavila, rastom naučnika koji su doneli promenu u svetu. Neki od njih su imali lake puteve postignuća, nekima je nauka otvorila velika vrata, ali ono što im je zajedničko jeste da su od malena osetili strast prema onome što im je kasnije postala profesija.

Kao i razvoj svakog deteta, i ti naučnici, su dolazili u iskustva koja su im otkrila, nove horizonte u skladu sa onim što su voleli da rade. Tako jedan od njih opisuje kako kada je bio mali, proveo je neko vreme kod svojih rođaka u delu grada u kome je bilo puno prostora za posmatranje zvezdi. Tada je po prvi put video sazvežđe Velika Kola, i shvatio da postoji nešto izvan njegovog znanja do tad.

Ono što je u psihologiji poznato jeste da u 10 godiniji, dođe do promene u percepciji deteta. Tada ono, najčešće, po prvi put shvata da svet nije sastavljen samo od onoga što mu roditelji predstavljaju već od nečega mnogo većeg i moćnijeg od nas samih.

Taj termin se zove, Egzistencionalni šok, to su trenutci u životu i razvoju u kojima, nastaje promena u našoj paradigmi načina života. Tako kada su deca mala, i nemaju puno šansi za percepcijom, dođe trenutak koji ne mora biti nešto drugačiji od svakodnevnih situacija, ali on detetu donosi jedan novi momenat, u kome ono vidi sasvim novim očima svet oko sebe. Zato je jako bitno da decu izlažemo situacijama, percepcijama i mišljenjima koja su različita, jer im tako dajemo šansu da vide svet potpuno novim načinom i uglom.

To su sekunde koje mogu da odrede ne samo karijeru nego i način života, kao i put deteta kojim će ići. Ono što je zadatak roditelja jeste da omogući detetu da šansu da razvija svoje znanje i interesovanje. Najbolje bi bilo da osluškuje potrebe deteta, i da ih samo prati i daje mu podršku. To ne mora biti fininsiska, ili naučna.

Dovoljno je da mu da prostor za istraživanje i prikpljanje znanaja, jer kao što i znamo mnogi naučnici nisu imali šansu da odrastaju u bogatstvu, nego su svojim znanjem, napravili svoj jedinstven put. Zato pustimo decu da se igraju i razvijaju svoje veštine, neka im to sve bude zabava, jer nauka i jeste zabava kada se njome bavimo kao načinom otkrića novog sveta.

Leave your comment