Cilj posle Cilja

bok

Ciljevi su deo naše životne filozofije. Deo su društva i strukture istog. Naučeni smo da ćemo biti srećni samo ako imam tu kuću, tu porodicu i ta kola, sve sem toga, nije dobro. Nisi dobar ako nemaš taj status, nisi vredan – to je ono što nam govori sredina. Uvid da je to tako je ključan i jedini način da napravimo promenu.

Na primer, problem sa kojim se često susreću sportisti, jeste da izgube pravac, onda kada je jedan od ciljeva završen. Dakle postigli su medalju i rezultat, dobili nagradu i šta sad. Za to je bilo posvećeno vreme, novac, žrtva, sada je to isplaćeno, i šta sad?

Bitno je da postanemo deo puta, i idemo ka onome što nam je bitno, hrabro koračamo i sve nam je jasniji cilj. Dođu dani kada nemamo snage, nemamo volje da napredujemo, ali ustanemo i nastavimo, znamo da će nas cilj oraspoložiti i da je vredan žrtve. Onda se probudimo, dan je borbe kada treba da se suočimo sa izazovom. Sve svoje resurse, vreme i potencijale, stavimo na taj dan i taj momenat. Smatramo da je to cilj, i da je cilj zaslužan za to. Zaboravimo da je izazov zapravo u putu.

Jedan od primera je Tajson Fjuri, bristanski bokser, koji je postigao najveću nagradu, pobedio je Vladimira Klička koji je dugo bio šampion, skoro ne pobediv! Odigrao je svoj najbitnij meč i pobedio je! Ono što je usledilo posle je depresija, gubitak forme, suicidne misli. Prosto nije imao čemu da stremi, ništa više nije imalo smisla, posustao je. Posle dugo rada na sebi, shvatio je da jedini način napred da radi na sebi i svojoj formi. Postavio je novi cilj, ali ovoga puta sa fokusom na put.

Zato je svesnost o cilju bitna, ali još bitnije jasno pristupanju istom. Dakle cilj je tačka u kojoj smo najsvesniji svoje snage posvećenosti, a ne momenat koji određuje koliko smo dobri ili nismo. On je samo presek celog našeg stanje. Bitno je biti svesan da postoji i nešto posle. Trebamo da ga koristimo za uvid- tu sam, tako sada stoje stvari, dakle samo osvestiti sadašnji momenat. Hajde da vidim šta još mogu da uradim. Šta dolazi posle? Šta da uradim sada da sledeći trenutak bude bolji?

Neminovno je da je fokus na zadatak bitan, ali ako je taj fokus sve ili ništa onda je i nagrada takva, nagrada je samo u momentu. Mindulness i svesnost nas uče baš tome. Kako da osvesim svaki korak, ne samo što ću brže i bolje doći do cilja, nego što će mi dati zadovljstvo koje će duže da traje.

Zato hajde da zajedno napravimo taj plan, kontaktirajte nas OVDE. Polako, svesno i sabrano ćemo ići ka cilju, a rezultati će biti dublji i značajniji i služiće nam za nove uveide, nove pobede i strategije sa mnogo dugotrajnijim zadovoljstvom!

 

Leave your comment