Afrodita

daniela-poli-kOKtzyCQpC0-unsplash

Lepota je o nalaženju pravog smisla, onog najprirodnijeg i najdubljeg. Da bi bio savršen moraš da budeš savršen, zato izbegavaj da radiš stvari koje nisi ti. Za goinju to je naročito teško. Mi možemo da napravimo promenu tako jednostavno.

Afrodita je grčka boginja, lepote, ljubavi, požude, strasti, uživanja i plodnosti. Ona je rimski ekvivalent Venere. Posle Koronove smrti, njegovi ostatci su bačeni u more. Na tom mestu, je nastala pena, iz koje je rođena Afrodita. Veruje se da je to mesto na Pafosu na Kipru. Tamo su je našle lokalne boginje koje su odenule u belu haljinu i dale joj zlatan nakit i krunu, odakle su je ispretile na Olimp.

Iako je imala puno udvarača, i smrtnika i bogova, borba za njenu ljubav je bila ne prestana. Na kraju se na nagovor Here udala za Hefesta. On je bio dosta zaštitnički nastrojen prema njoj. Napravio joj zlatni pojas, koje ju je učinio totalno neodoljivom za bilo koga ko ju je sreo. Često ga je Hera pozajmljivala, naročito posle svađa sa Zevsom.

Legenda kaže da nisu imali dubok odnos, čak nisu imali decu. Hefest bio joj je veran, i radio je sve što je bilo u njegovoj moći. Sa druge strane Afrodita, je imala strasnu aferu sa Aresom bogom rata, sa kojim je dobila petoro dece. Iako je bilo očigledno Hefest je odlučio da to zanemari.

Postoje mnoge legende vezane za nju od zaštitnice Troje do toga da iz ljubomore kaznila Smirnu, grčku princezu. Smirna se hvalila svojom lepotom, i time kako je mnogo lepša od Afrodite koja ju je kaznila time što ju je zarobila u drvo. Posle 7 godina iz drveta se stvorio Adonis. Zajedno sa Persefonom je podelila brigu o njemu. On je sa godinama izrastao u najlepše biće. Tako da je oko njega nastala cela pobudna. Zevs je na kraju odlučio da će Adonis, provoditi po trećinu godine sa Boginjama, tako da poslednju trećinu provede sa njim. Pigalion je bio skupor veom cenjen u svom lokalnom mestu, postao je opsednut traženju žene svojih snova. Pravio je savršene skulpture koje su sve očaravale. Sa vremenom, je došao do najboljeg materijala u kojem je isklesao Afroditu, i predao tu statuu u njeno svetilište. Molio se danima da nađe ženu koja je jednako lepa kao Afrodita. Ona se lično sažalila na njega, i stovrila mu zemaljsku verziju sebe.

Ličnost

Njena ličnost je prilično temperamenta, lagana, flerna, pametna i slobodna kao vetar. Iako na prvi pogled deluje kao da je neverna i da je to njena karakteristika, ali zapravo to nije tako. Ona je bila prodata u taj brak i time, se može opravdati činjenica da je želela svoju slobodu i način života.

Takođe njena glavna karakteristika, bila je ta da je uvek bila na strani ljubavi. Tako je sve koji su se protovili pravom ljubavnom zanosu, kažnjavala. Jedan od primera bio je Narcis, koji je bio previše samoživ, drugi primer je Hipolitus koji je bio askeksualan. Takođe Smirna koja je odbijala da je poštuje nije prošla doboro. Psiha, je svasim slučajno uzela pažnju Afrodite jednom prilikom, i osvojila Erosa boginjinog sina, posle čega je bila kaženjena. To sve predstavlja Afroditinu senku.

Pored te strane ona ima i pozitivnu stranu, a to je njena iskrena ljubav prema strasti, stvaranju, i veri da je jedino ljubav apsolutna i istinita. Tako je bila izuzeno nežna u podizanju Adonisa. Volela je puno svoje ljubavnike, i očeve njene dece. Tako je pomogla Pigmalionu da nađe svoju savršenu ženu, i spasila je Smirnu od oca koji je hteo da je uništi.

Zaštitnica jedne od najmoćnijih ljudskih emocija omogućila nam je duboko uvide o ljubavi i smislu njenih odlika. Tako je i njen stav uvek pozitivan, i okrenut ka dobrom u svima nama i u svim situacijama.

Zato poput školjke iz koje se rađa svako od nas treba da nađe svoje mesto, u kome se oseća sigurno i udobno, iz koga može sa sigurnošću da stvara biser. Biser koji će predstavljati, sva blaga koja poseduje, sve unutrašnje sigurnost i lepote. Tako da u miru, razvija ono što mu je najznačajnije, i što nastaje iz najtananijih osećanja, dok se sa druge strane čuva od senke, koja može da bude pogubna, kada se ta ljubav prelije u sebičnu i posesivnu stranu.

Leave your comment