daniela-poli-kOKtzyCQpC0-unsplash

Atina, boginja rata i mudrosti.

Ženski pandan bogu Aresu, Atina je boginja rata ali i mnogih drugih stvari poput mudrosti, hrabrosti, civilizacije, matematike, snage, strategije, veština i umetnosti. Zanimljivost vezana za Atinu je način njenog rođenja, izrasla je iz Zevsove glave kao odrasla i obučena u oklop. Iako je zadavala Zevsu mnogo glavobolja, bila je njegovo omiljeno dete. Smatra se zaštitinicom grada Atine i civilizacije.
Samim tim često je interpretacija da je Atina zapravo forma Zevsove snage baš zato je tako povezana. Takođe je bila prepoznata kao jedna od ćerki koje je Zevs najviše voleo. Zevs je sa njom raygovarao, kao sa svojim mislima telepatski. Ona je shodno tome, bila jako često pored njega i nije imala ni jednog durgog muškarca pored sebe. Zato je ostala nevina zauvek. Beš zbog toga, je bila jedna od najmoćnijih boginja.

Njena glavna karakteristika je bila boginja rata. Ako pogledamo dublje, ona je zapravo predstavljala, zaštitnicu od neprijatelja, u tom smislu da je bila primer kako svako od nas poštuje svoje granice. Shodno tome i kako reaguje u situacijama u kojima su te granice pređene.
Tako pored nje prepoznajemo i boga rata Aresa, on je bio zadužene za bitke i direktan rat, dakle više je bio fokusiran na trenutke borbe. Dok je sa druge strane Atini bila posvećena, mudra strana ratovanja, ona koja je okrenuta, pregovorima, promišljenim potezima, kao i jasnom strategijom, baš onim načinom koji dovodi do sigurne pobede. Samim tim imala je i razne sufikse, poput Atina Pobednica, Naoružana, ili ona koja zove u borbu.

Ovde možemo da povučemo jasnu paralelu između drugačijih stepena borbe i u nama samima i sa drugima. Dakle bitno je prepoznati da smo mi ti koji biramo pristup. Da od nas kreće ideja o tome, prvo za šta se borimo, drugo kako ćemo se boriti, i treće naša jasna ideja kako želimo da izgleda ishod. Zato je bitno da o ishodu dobro razmislimo, da li nam je dovoljno da samo uđemo u boj, radi boja, ili imamo čistu viziju onoga što ne valja sada, a šta želimo da promenimo i kako želimo da izgleda ihod. Koji može biti bolji odnos, odlazak iz odnosa, poboljšanje razumevanja, jasnije granica, promena dinamike…

Zaista je na nama da mi prvi ostvarimo jasne zahteve onoga što nam je bitno da dobijemo. I u skladu sa tim da se suočimo sa određenim arhetipom. Kao i da imamo u vidu da borba može da bude i unutrašnja, nas samih sa našim uverenjima, ili nas sa našom sredinom, našim partnerom, ili bilo čim drugim što želimo da transformišemo u sadašnjem trenutku.

Takođe ona je bila i zaštitnica i za vreme mira. Štitila je pradu, birnula o deci, bolesnima… Ona je na primer grčom stanovništu donela blagostanje time što im je poklonila drvo masline, koje ne samo da postala njihov glavni proizvod nego i predstavlja univerzalni znak mira. Takođe je ženama prenela znanje pletenja i tkanja, a muškarcima je dala nauk o vajanju, kaljenju čelika, zlatarstvu. Dakle veštine stvaranja koje ne samo da smiruju um, nego mogu i da budu odlično oruđe u pregovorima, i samim tim dobra kompenzacija umesto dirketnog sukoba.

Svako od nas i treba da ima svoje viđenje Atine, kao i da odabere način na koji želi da je tumači. Jer u tome i stoji sloboda interpretacije toga kako vidimo sukobe, i njenu moć zaštitnice borbe. Još bitnije je da razumemo kako i kada mi biramo način na koji ćemo doći do svojih ideja i ciljeva, i koji pristup želimo da izaberemo u tom procesu.

Leave your comment