Lična Uverenja

uverenja

Uverenja su tu da nam omoguće da živimo kao da naš život zavisi od toga. Tada nas naša uverenja kontrolišu. Možemo da budemo potpuno opsesivani, da dozvolimo sebi da ne izlazimo napolje i da se ne opuštamo. Odnosno, da sve to što u nama izaziva zadovoljstvo, bude sekundarno. To takodje uključuje i brigu o svom zdravlju i odnose sa nama najbližima.

Sve to uz opravdanje, da je to za naše najveće dobro. A suština leži u razlogu da se osećamo dobro samo, ako posao odrađujemo savršeno. Tako da sve ostalo svojevoljno, ali ne i svesno, žrtvujemo. Ovo je zapravo predavanje uverenjima. Verujemo u njih slepo i zacelo, i baš zbog toga olako, dozvoljavamo da nas obuzme. Bez obzira, koliko nas u suštini tište.

Sa druge strane, možemo da počnemo sa tim da ulažemo malo truda u promenu da izađemo iz svoje svakodnevnice. Ali onog momenta kada se osetimo previše napetim, i da imamo previše stvari koje moramo da završimo, olako odučimo da nam zapravo ta promena i nije bitna, nije nam bitno da pobegnemo.

Što je u suštini mehanizam odbrane. Zatim kao logična posledica ne dolazi do promene, te rezultat ostane isti. Što onda opravdavamo time da nismo uložili trud. I tako stvorimo začaran krug, koji štiti naše mehanizme odbrane, naše samopouzdanje i načine funkcionisanja.

Zato je ovo odlično vreme da napravimo listu ponašanja koje ne smatramo funkcionalnim. Situacije posle kojih se osećamo iscrpljenjo. Ciljeve koje nismo postigli. Zatim, da toj listi posvetimo dovojno vremena, pa i da se poigramo sa njom. Da nađemo tačke koje je spajaju. Dakle koje situacije i ljudi u nama bude loš osećaj i negativna uverenja. Koje su to naše reakcije koje su slične u svim tim situacijama. Kako možemo da reagujemo tada drugačije.

Možda još bitnije kada osmislimo te nove načine ponašanja, kako možemo da ostanemo dosledni njima. Šta je to što će nas obavezati da nastavimo da se svakodnevno svesno menjamo? Svaka od ovih delova zadataka je lična. Zato svako od nas treba da uloži vreme i strpljenje, da odmrsi svoje konce. Mi smo naravno tu da pomognemo.